Как выбрать внешний диск. Внешний жесткий диск как выбрать самый подходящий. Какой внешний диск выбрать. Какой принтер выбрать. Какой выбрать лазерный принтер сегодня. Какой цветной принтер выбрать. Готовые программы на java. Изучаем java с нуля быстро. Как начать программировать на java. Бесплатные игры для планшетов android. Качественный samsung android планшет. Планшет android цена. Отдых в турции отели. Самый лучший отдых в турции. Отдых в турции отели цены. Wow дк гайд. Лучший wow фрост дк гайд. Wow дк танк гайд. Рабочие программы на языке python. Изучаем python с нуля. Язык python для начинающих. Бесплатые плагины для Joomla. Скачать joomla плагины бесплатно. Где скачать самые последние плагины на joomla.
Bireysel Sulama  Makine ve Ekipman Alımlarına %50 Hibe Desteklemeleri Başladı…

Bireysel Sulama Makine ve Ekipman Alımlarına %50 Hibe Desteklemeleri Başladı…

         Tarımsal faaliyetler için geliştirilen modern basınçlı bireysel sulama makine ve ekipmanlarının…

İl Müdürlüğümüzce  Çocuk Evlerinde Barınan  Çocuklara Etkinlik Düzenlendi…

İl Müdürlüğümüzce Çocuk Evlerinde Barınan Çocuklara Etkinlik Düzenlendi…

         Aile ve Sosyal Politikalar İl müdürlüğüne bağlı Çocuk Evlerinde barınan çocuklarımıza…

Makine ve Ekipmana %50 Hibe Desteklemeleri Başladı

Makine ve Ekipmana %50 Hibe Desteklemeleri Başladı

Makine ve Ekipmana %50 Hibe Desteklemeleri Başladı… Kırsal Kalkınma Yatırımlarının Desteklenmesi Programı kapsamında Yürütülen Makine ve Ekipman Alımlarının Desteklenmesi Hakkında…

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanımız  Sayın Mehmet Mehdi EKER  İlimizi Ziyaret Etti…

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanımız Sayın Mehmet Mehdi EKER İlimizi Ziyaret Etti…

         Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Eker, Çanakkale Valisi Ahmet Çınar'ı ziyaret…

ÇANAKKALE İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğümüzde 8. Etap Ekonomik Yatırımlar Bilgilendirme Toplantısı Yapıldı…

ÇANAKKALE İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğümüzde 8. Etap Ekonomik Yatırımlar Bilgilendirme Toplantısı Yapıldı…

         30 Nisan 2014 tarihinde İl Müdürlüğümüz toplantı salonunda; İl Müdürümüz Mustafa…

İl Müdürlüğümüz Nisan Ayı  Koordinasyon Toplantısı Yapıldı…

İl Müdürlüğümüz Nisan Ayı Koordinasyon Toplantısı Yapıldı…

         Kurumsal koordinasyonun sağlanması, hizmetlerin yürütülmesinde birliktelik oluşturulması, yorum farklılıklarının ortadan kaldırılması,…

Buğday Zararlısı “SÜNE” ile İlgili Panel Yapıldı

Buğday Zararlısı “SÜNE” ile İlgili Panel Yapıldı

Buğday Zararlısı “SÜNE” ile İlgili Panel Yapıldı… İl Müdürlüğümüz tarafından 29 NİSAN 2014 tarihinde Çanakkale Ticaret Borsası toplantı salonunda…

İl Müdürlüğümüzü Ziyaret …

İl Müdürlüğümüzü Ziyaret …

           “Tarımda Gıda Güvenliği ve İklim Değişikliğine Karşı Temiz Enerji…

Kırsal Alanda Kadının Güçlendirilmesi Ulusal Eylem Planı Bilgilendirme ve Değerlendirme 1. Toplantısı Yapıldı…

Kırsal Alanda Kadının Güçlendirilmesi Ulusal Eylem Planı Bilgilendirme ve Değerlendirme 1. Toplantısı Yapıldı…

        Eylem Planında yer alan amaçlar doğrultusunda oluşturulan hedefler ve faaliyetlerin hayata geçirilmesinde…

Büyükbaş Hayvan İşletmesi Ziyareti…

Büyükbaş Hayvan İşletmesi Ziyareti…

        Bayramiç İlçemize bağlı Çiftlik köyünde Macaristan ve Slovakya’dan ithal edilen 494…

Biçerdöver Kontrolörleri Sertifikalarını Aldılar…

Biçerdöver Kontrolörleri Sertifikalarını Aldılar…

         Hububat hasatını yapan Biçerdöverlerin hasat esnasındaki tarla kontrolleri, İl Müdürlüğümüzce yetkilendirilmiş…

İL MÜDÜRLÜĞÜMÜZDEN KADINLARA YÖNELİK GÜVENİLİR GIDA EĞİTİMİ

İL MÜDÜRLÜĞÜMÜZDEN KADINLARA YÖNELİK GÜVENİLİR GIDA EĞİTİMİ

               İl Müdürlüğümüzce, Çanakkale Belediyesi bünyesinde…

Frontpage Slideshow | Copyright © 2006-2011 JoomlaWorks Ltd.

Gıda İşletmelerinin Kayıt ve Onay İşlemlerine Dair Yönetmelikte Anlaşılamayan Bazı Hususlara İlişkin Açıklamalar ve Etiketleme Yönetmeliği Geçiş Hükümleri Yönergesi

EK

GIDA İŞLETMELERİNİN KAYIT VE ONAY İŞLEMLERİNE DAİR YÖNETMELİKTE ANLAŞILAMAYAN BAZI HUSUSLARA İLİŞKİN AÇIKLAMALAR

A-İşyeri Açma ve Çalışma Ruhsatı

1) İşyeri Açma ve Çalışma Ruhsatlarına İlişkin Yönetmelik kapsamında olmadığı için işyeri açma ve çalışma ruhsatı alamayacak olan gıda işletmelerinden kayıt işlemleri sırasında bu belge istenmeyecek olup bu belgenin yerine ilgili kurumdan İşyeri Açma ve Çalışma Ruhsatlarına İlişkin Yönetmelik kapsamında olmadığı için işyeri açma ve çalışma ruhsatı verilemediğine dair resmi yazı istenecektir. Bu işletmeler GGBS ye girilirken resmi yazının tarihi ve no’su, işyeri açma ve çalışma ruhsat tarih ve no’su yerine girilecek olup ayrıca açıklama kısmına “Bu İşletme İşyeri Açma ve Çalışma Ruhsatlarına İlişkin Yönetmelik kapsamında değildir.” ifadesi yazılacaktır.

2) Gıda işletmelerinin kayıt ve onay işlemlerine ilişkin başvuru beyannamesindeki bilgiler (işletme ünvanı, adres vb.) ile işyeri açma ve çalışma ruhsatındaki bilgiler arasında uyumsuzluk tespit edilmesi veya şüpheye düşülmesi halinde söz konusu belgedeki bilgilerin doğruluğunun ve belgenin geçerliliğinin işyeri açma ve çalışma ruhsatı vermeye yetkili kurumdan sorgulanması gerekmektedir.

İşyeri açma ve çalışma ruhsatındaki faaliyet konuları ile Kayıt/Onay Yönetmeliğindeki faaliyet konularının aynı olmadığı durumlarda, verilen işyeri açma ve çalışma ruhsatında yer alan faaliyet konusunun Kayıt/Onay Yönetmeliğindeki gıda işletmelerinin faaliyet konularından hangisine karşılık geldiğine ilişkin husus Kayıt/Onay Yönetmeliğinin eklerine göre irdelenmeli ve faaliyet konusu belirlenmelidir.

3) İşyeri Açma ve Çalışma Ruhsatlarına İlişkin Yönetmelik gereği 1 inci sınıf gayri sıhhi müesseselere deneme izni verilebilmekte ve deneme izni, deneme izni süresince işyeri açma ve çalışma ruhsatı yerine geçmektedir.

Kayıt/Onay Yönetmeliğinin 13 üncü maddesine göre işyeri açma ve çalışma ruhsatının herhangi bir nedenle iptal edilmesi halinde işletme kayıt/onay belgeleri de geçerliliğini kaybetmektedir. Bu nedenle deneme izni almış olan işletmelere kayıt/onay belgeleri düzenlenirken deneme izninin geçerlilik süresinin yazılmasına gerek bulunmamaktadır.

B-Onay usul ve esasları

1) Gıda işletmelerine şartlı onay/onay verilme aşamasında işletmede yapılan resmi kontrol sonuçlarına ait raporun gıda işletmecisine bildirimi; resmi kontrolü takiben işletmede yapılabileceği gibi daha sonra hazırlanarak da yapılabilir.

2) Gıda işletmesine şartlı onay/onay verilmeden önce gıda üretiminde kullanılacak su, 17/2/2005 tarih ve 25730 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan İnsani Tüketim Amaçlı Sular Hakkında Yönetmeliğin Ek-1’inin A, B, ve C tablolarında yer alan parametrelerden, Bakanlığımız veya Sağlık Bakanlığınca yetki verilmiş laboratuvarlarda analizi yapılabilen parametrelere ve aynı Ek’in D tablosunda yer alan parametrelerden Türkiye Atom Enerjisi Kurumunda analizi yapılabilen parametrelere uygun olmak zorundadır.

Bu nedenle, suyunu kendi temin eden gıda işletmecisi, gıda üretiminde kullanacağı suyun başlangıç analizlerini yaptırarak yukarıdaki paragrafta açıklanan hususlar çerçevesinde parametreleri sağladığını belgelemek zorundadır. Şebeke suyu kullanılması halinde su sağlayıcı kurumdan aynı şekilde yukarıdaki paragrafta açıklanan hususlar çerçevesinde parametreleri sağladığını belirten resmi yazı veya analiz raporu ile parametreleri sağladığı belgelendirilecektir.

3) Onaylı bir işletmede, kayıt kapsamındaki bir faaliyetin yapılması durumunda gıda işletmecisi;

a) Kayıt kapsamındaki faaliyeti için ayrıca kayıt belgesi ve numarası alabilir ve bu kayıt numarasını sadece kayıt kapsamında üretilen ürünlerin etiketinde kullanır.

b) Kayıt kapsamındaki faaliyeti için ayrıca kayıt belgesi ve numarası almadığı durumda kayıt kapsamında üretilen ürünlerin etiketinde tanımlama işaretini kullanmadan işletmenin onay numarasını kayıt numarası gibi kullanır.

4) Şartlı onay belgesindeki onay numarasında yer alan “G” harfinin, tanımlama işaretinde ve sağlık işaretinde bulunması zorunlu değildir.

5) Gıda işletmesine şartlı onay/onay verilirken aynı adreste birden fazla kategori ve her kategoride bir veya birden fazla faaliyette bulunulması durumunda bütün bu kategori ve faaliyetler için tek onay numarası verilecek ancak her kategori için ayrı onay belgesi düzenlenecektir. Bu kategori ve faaliyetlerin aynı adreste veya kampüste yapılması şartıyla aynı binada veya ayrı binalarda yapılmış olması uygulamayı değiştirmez.

6) Kayıt/Onay Yönetmeliğinin Ek-3 ve Ek-7 nin 6 ncı maddelerindeki çalışma belgesi veya sözleşme, çalıştırılması zorunlu personel için gıda işletmecisinden istenmektedir. Bu belgeler 5996 sayılı Kanunun Ek-1’ine göre personel çalıştırmak zorunda olmayan gıda işletmelerinden istenmeyecektir.

7) Kayıt/Onay Yönetmeliğinin Ek-7’sinde belirtilen yerleşim krokisi teknik resim kurallarına göre çizilecek ve doğruluğu gıda işletmecisi tarafından tasdik edilecektir. Krokide belirtilmesi gereken odalar/bölümler, makine-ekipman yerleşimi, ürün akışları, drenaj kanalları ve atık su yönleri, sıhhi tesisat planı, personel hareketleri gibi bilgiler aynı krokide yer alabileceği gibi farklı krokiler şeklinde de düzenlenebilir.

8) Dondurma üretiminde kullanılan işlenmiş hayvansal gıda bileşenlerinin (pastörize krema, pastörize süt, süt tozu vb. ) onaylı bir işletmeden temin edilmesi halinde dondurma üretimi Gıda Hijyeni Yönetmeliğinin ilgili hükümlerine tabi olup bu faaliyet kayıt kapsamında değerlendirilecektir.

Dondurma üretiminde işlenmemiş hayvansal gıda bileşenlerinin (çiğ süt, çiğ krema) kullanılması halinde dondurma üretimi Gıda Hijyeni Yönetmeliği ile Hayvansal Gıdalar için Özel Hijyen Yönetmeliği’nin ilgili hükümlerine tabi olup bu faaliyet onay kapsamında değerlendirilecektir. Ancak, işlenmemiş hayvansal gıda bileşenlerinin (çiğ süt, çiğ krema) kullanılması ile elde edilen dondurmanın sadece üretildiği yerde son tüketiciye satıldığı perakende işletmeler kayıt kapsamındadır.

9) Hayvansal gıdaların depolandığı müstakil soğuk depolar aldıkları hayvansal gıdayı aynı sıcaklık derecesinde muhafaza ediyorsa Hayvansal Gıdalar İçin Özel Hijyen Kuralları Yönetmeliği’ndeki özel sıcaklık gerekliliklerinin uygulanması şartıyla kayıt kapsamında değerlendirilecektir.

Hayvansal gıdaların depolandığı müstakil soğuk depolar, aldıkları hayvansal gıda üzerinde dondurma işlemi uyguluyorsa onay kapsamında değerlendirilecektir.

10) Öncelikli kullanım amacı konut olan ancak içinde gıdanın düzenli olarak piyasaya arzı için hazırlandığı yerler, hazırlanan bu gıdanın, hazırlandığı yerde veya yerel pazarlarda hazırlayan tarafından sadece son tüketiciye sunulması durumunda perakende kapsamında değerlendirilerek kayıt altına alınacaktır. Bu gibi yerler kayıt belgesi ve numarası verilmeden GGBS’nin “diğer” kısmından giriş işlemi yapılacaktır.

11) Kapasite raporu düzenleme yetkisi, sanayiciler için 5174 sayılı “Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği ile Odalar ve Borsalar Kanunu” ile Türkiye Odalar ve Borsalar Birliğine, esnaf ve sanatkârlar için 5362 sayılı “Esnaf ve Sanatkârlar Meslek Kuruluşları Kanunu” ile Türkiye Esnaf ve Sanatkârlar Konfederasyonuna verilmiş olup kapasite raporları ilgili kurumlarca düzenlenmektedir.

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliğine bağlı oda ve borsaların üyesi olan gıda işletmelerine, bağlı oldukları oda tarafından kapasite raporunun düzenlenememesi durumunda bu işletmelere ilgili oda tarafından toplam personel sayısı ve makinelerin toplam beygir gücü bilgilerini içerecek şekilde düzenlenecek ekspertiz raporu kayıt ve onay işlemlerinde kabul edilecektir.

Esnaf ve Sanatkârlar Odasına bağlı olarak faaliyet gösteren bütün gıda işletmelerine, ilgili oda tarafından kapasite raporu düzenlenebildiği için söz konusu gıda işletmelerinden Esnaf ve Sanatkârlar Odası, Esnaf ve Sanatkârlar Odaları Birliği ile Türkiye Esnaf ve Sanatkârlar Konfederasyonunun onayının bulunduğu kapasite raporu istenecektir.

Gıda işletmelerinin kayıt ve onay işlemlerinde kapasite raporundaki bilgilere göre 5996 sayılı Veteriner Hizmetleri, Bitki Sağlığı, Gıda ve Yem Kanunu’nun Ek-1’inde belirtilen meslek mensubu personellerin istihdamı sağlanmalıdır.

12) Şartlı onay/onay belgesi verilmesi için yapılacak kontrol ve denetimlerde kullanılmak üzere Genel Müdürlüğümüzce herhangi bir denetim ve kontrol formu (Check List) hazırlanmayacak olup şartlı onay/onaya ilişkin işlemlerde ilgili yönetmeliklerin bütünü değerlendirilerek işlemler sonuçlandırılacaktır.

13) Şartlı onay/onay numaraları GGBS tarafından verilmektedir.

14) Şartlı onay/onay belgesindeki işletme kategorisi ve işletme faaliyeti bölümü, Gıda İşletmelerinin Kayıt ve Onay İşlemlerine Dair Yönetmeliğin Ek-13’ünde yer aldığı şekilde doldurulmalıdır.

15) Sadece son tüketiciye satış yapan kasap dükkanları veya marketlerdeki et reyonları Veteriner Hizmetleri, Bitki Sağlığı, Gıda ve Yem Kanunundaki perakende tanımı ve kayıtlı işletme kapsamında değerlendirilecektir. Ancak; bu işyerleri Türk Gıda Kodeksi kapsamında ürünlerin satış şekline ilişkin mevzuat hükümlerini de göz önüne almak zorundadır.

16) Gıda ile temas eden madde ve malzemelerin üretildiği yerler, Gıda İşletmelerinin Kayıt ve Onay İşlemlerine Dair Yönetmelik kapsamında bulunmamaktadır.

17) Tabldot yemek üreten işletmeler (Yemek fabrikaları) perakende işletme olarak kabul edilmekte ve kayıt kapsamında değerlendirilmektedir.

18) Bitkisel gıda ve işlenmemişhayvansal gıdanın bir araya getirilerek işlenmesi ile elde edilen gıdaların üretildiği, ambalajlandığı, etiketlendiği ve son tüketiciye sunulmak üzere diğer perakendecilere gönderildiği hazır yemek üreten işletmeler onay kapsamında değerlendirilecektir.

Bitkisel gıda ve işlenmiş hayvansal gıdanın bir araya getirilerek işlenmesi veya hazırlanması ile elde edilen gıdaların üretildiği, ambalajlandığı, etiketlendiği ve son tüketiciye sunulmak üzere diğer perakendecilere gönderildiği hazır yemek üreten işletmeler kayıtkapsamında değerlendirilecektir.

C-Kayıt usul ve esasları

1) Tek işletme olarak kullanılan aynı binadaki yan yana bölümlerin aynı gerçek veya tüzel kişi tarafından işletilmesi durumunda, bu bölümlerin işyeri açma ve çalışma ruhsatları aynı gerçek veya tüzel kişi adına ayrı ayrı düzenlenmiş olsa dahi, kayıt kapsamındaki tüm faaliyet alanları için tek bir kayıt belgesi düzenlenmelidir. Çalıştırılan personel sayısı veya toplam beygir gücü dikkate alınarak çalıştırılması zorunlu personel durumu belirlenmelidir.

2) Gıda satış yerlerinde ayrı satış reyonlarının aynı gerçek veya tüzel kişi tarafından işletilmesi durumunda, bu reyonların işyeri açma ve çalışma ruhsatları aynı gerçek veya tüzel kişi adına ayrı ayrı düzenlenmiş olsa dahi, kayıt kapsamındaki tüm faaliyet alanları için tek bir kayıt belgesi düzenlenmelidir. Ancak, reyonlara ait işyeri açma ve çalışma ruhsatlarının farklı kişiler adına düzenlenmiş olması durumunda, bu kişiler adına ayrı ayrı kayıt belgesi düzenlenmelidir.

3) İşletme kayıt belgesi başvurularında istenilen Şeker Kurumundan alınacak uygunluk yazısı sadece 04/04/2001 tarih ve 24378 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan Şeker Kanunu’nun tanımlar başlıklı 2 nci maddesinin (e) bendinde belirtilen şekerleri üreten ya da bu şekerleri ambalajlayan işletmelerden istenecektir.

D-Çalıştırılması zorunlu personel

1) Süt toplama merkezleri, 5996 sayılı Kanunun Ek-1 ine göre çalıştırılması zorunlu personel istihdam etmek zorunda değildir.

2) Hayvansal gıdaların depolandığı müstakil soğuk depolar, Kanunun Ek-1’nde yer alan “Yukarıda sayılan gıda iş kollarının dışında, 30 beygir üzeri motor gücü bulunan veya toplam 10 kişiden fazla personel çalıştıran gıda iş yerleri” kapsamında değerlendirilmelidir.

E-İstisnai hükümler

1) Kayıt/Onay Yönetmeliğinin istisnai hükümler başlıklı 12 nci maddesinde yer alan faaliyetler ve işletmelere kayıt belgesi düzenlenmeyecek, bu işletmeler GGBS ye “diğer” başlığı kullanılarak kayıt numarası verilmeden girilecektir.

F-Geçiş hükümleri

1) Yönetmeliklerin yayımı tarihinden önce çalışma izni ve gıda sicil belgesi veya çalışma izni alarak faaliyet gösteren onay kapsamındaki işletmelere ait belgelerin onay belgesine çevrilmesi aşamasında, mevzuatta belirtilen gereklilikler için kontrol ve denetim yapılacaktır. Bu işletmelere şartlı onay belgesi verilmeden doğrudan onay belgesi verilebilecektir.

2) 5179 sayılı Kanuna göre gıda satış yerleri ile toplu tüketim yerlerine Bakanlığımızca çalışma izni ve gıda sicili belgesi düzenlenmemekte ve bu işyerleri ilgili kurumlar tarafından düzenlenen işyeri açma ve çalışma ruhsatı ile faaliyet göstermekteydi. Bu işyerlerinin Yönetmeliğin yayımı tarihinden önce yetkili kurumlardan aldıkları işyeri açma ve çalışma ruhsatları, Kayıt/Onay Yönetmeliğinin Geçici 1’inci maddesinin (2) bendinde yer alan “eşdeğer belge” kapsamında değerlendirilerek en geç 31/12/2013 tarihine kadar kayıt yaptırmaları gerekmektedir.

3) Kayıt/Onay Yönetmeliğinin geçiş hükümleri başlıklı geçici 1 inci maddesi kapsamındaki gıda işletmelerinin Yönetmelik kapsamındaki onay veya kayıt belgelerini almaları durumunda eski çalışma izni, çalışma izni ve gıda sicili veya kayıt belgeleri işyerinden alınarak İl Müdürlüğündeki işletme dosyasında saklanacaktır. Ancak eşdeğer belge kapsamında olan işyeri açma ve çalışma ruhsatlarının aslının geri alınması söz konusu olmayıp bir sureti işletme dosyasında saklanacaktır. Yeni belgelerden alınacak ücretlere ilişkin hususlarda ise Bakanlığımız Destek Hizmetleri Daire Başkanlığınca yürütülen döner sermaye uygulamalarına göre işlem yapılacaktır.

TÜRK GIDA KODEKSİ ETİKETLEME YÖNETMELİĞİNİN GEÇİŞ HÜKÜMLERİ İLE İLGİLİ HUSUSLAR

Yönetmeliğin yayım tarihinden önce faaliyet göstermekte olan gıda işletmecileri için geçerli olmak üzere;

1) Gıda işletmelerinin stoklarında bulunan etiketler mevcut hali ile (gerek işletme kayıt numarası ve gerekse onay numarası almış veya “Tarım ve Köyişleri Bakanlığının …. tarih ve … sayılı izni ile üretilmiştir.” ifadesi olsa dahi) her türlü durumda 1/7/2012 tarihine kadar kullanılabilecektir. Bu şekilde 1/7/2012 tarihinden önce piyasaya arz edilen veya etiketlenen gıdalar 31/12/2014 tarihine kadar piyasada bulunabilecektir.

2) Üzerinde “Tarım ve Köyişleri Bakanlığının …. tarih ve … sayılı izni ile üretilmiştir.” ibaresinin yer aldığı etiketlerin 1/7/2012 tarihine kadar tüketilememesi durumunda, bu etiketler üretim izni ile ilgili bilginin yer aldığı bölümün uygun şekilde kapatılması suretiyle 31/12/2013 tarihine kadar kullanılabilecektir. Kapatılan bilginin yerine;

a) Kayıt işlemine tabi olan işletmeler için:

-“Gıda İşletmelerinin Kayıt ve Onay İşlemlerine Dair Yönetmelik” hükümlerine uygun olarak kayıt numarası alınmış ise “işletme kayıt numarası” yazılır. Bu bilgi verilirken Etiketleme Yönetmeliği’nin 27 nci maddesine göre hareket edilir.

-“Gıda İşletmelerinin Kayıt ve Onay İşlemlerine Dair Yönetmelik” hükümlerine uygun olarak kayıt numarası henüz alınmamış ise “gıda sicil numarası” veya “çalışma izin numarası” veya “işletme kayıt belgesi numarası[1] bilgisi yazılır. Bu bilgi verilirken, Bakanlığın adı anılmaksızın “Gıda sicil numarası:……” veya “Çalışma izin numarası:…….” veya “İşletme kayıt belgesi numarası:…” şeklinde ifade edilir.

b) Onay işlemine tabi olan işletmeler için:

-“Gıda İşletmelerinin Kayıt ve Onay İşlemlerine Dair Yönetmelik” hükümlerine uygun olarak onay belgesi alınmış ise “tanımlama işareti” belirtilir. Bu bilgi verilirken, Etiketleme Yönetmeliği’nin 11 inci maddesinde belirtildiği üzere “Hayvansal Gıdalar İçin Özel Hijyen Kuralları Yönetmeliği”nin ilgili hükümleri uygulanır.

-“Gıda İşletmelerinin Kayıt ve Onay İşlemlerine Dair Yönetmelik” hükümlerine uygun olarak onay belgesi henüz alınmamış ise “gıda sicil numarası” veya “çalışma izin numarası” bilgisi yazılır. Bu bilgi verilirken, Bakanlığın adı anılmaksızın “Gıda sicil numarası:……” veya “Çalışma izin numarası:…….” şeklinde ifade edilir.

3) 1/7/2012 tarihinden sonrası için geçerli olmak üzere;

a) Gıda işletmeleri kayıt numarası veya onay belgesi aldığında, ürettikleri gıdaların etiketinde “işletme kayıt numarası” veya “tanımlama işareti” bilgisine yer vermeleri gerekmektedir. Bu nedenle, mevcut etiket stoklarını tüketmek isteyen gıda işletmecilerine, kayıt ve onay işlemleri için verilen süreyi mümkün olduğunca sonuna kadar kullanmaları önerilmelidir. Ancak, fazla sayıda ürün çeşidi bulunan ve tüm ürün çeşitlerinin etiketlerini aynı anda tüketemeyen gıda işletmelerinin kademeli olarak “işletme kayıt numarası” veya “tanımlama işareti” bilgisine geçiş yapabilmelerine imkân vermek amacıyla, 31/12/2013 tarihine kadar aşağıdaki uygulamalara izin verilebilir:

-Kayıt numarası veya onay belgesi alındıktan sonra halen etiket stoku bulunan ürün gruplarının mevcut etiketleri; üzerindeki ilgili bilginin (gıda sicil numarası/çalışma izin numarası/işletme kayıt belgesi numarası) kapatılması ve yerine “işletme kayıt numarası” veya “tanımlama işareti” bilgisinin yazılması suretiyle kullanılabilir ya da

-“işletme kayıt numarası” veya “tanımlama işareti” bilgisi mevcut etiket üzerine uygun bir yöntem kullanılarak (inkjet ile yazılması vb.) ilgili diğer bilginin (gıda sicil numarası/çalışma izin numarası/işletme kayıt belgesi numarası) yanı sıra ilave edilebilir.

4) Yönetmelik hükümlerine uygun olmayan etiketler, 31/12/2013 tarihinden sonra hiçbir şekilde kullanılamaz. Ancak bu tarihten önce piyasaya arz edilen veya etiketlenen gıdalar, 31/12/2014 tarihine kadar piyasada bulunabilecektir.

5) İthal edilen gıdaları piyasaya arz eden gıda işletmecileri için Yönetmeliğin geçici birinci maddesinin dördüncü fıkrası uygulanacaktır. Söz konusu fıkrada verilen geçiş sürelerine ilişkin uygulamalarda, yukarıda açıklanan durumlara benzer şekilde hareket edilmelidir.



[1] Burada bahsedilen “işletme kayıt belgesi numarası”, 5996 sayılı Kanunun yürürlüğe girdiği 13/12/2010 tarihinden sonra “Gıda İşletmelerinin Kayıt ve Onay İşlemlerine Dair Yönetmelik” yayımlanana kadar geçen ara dönemde işletme kayıt belgesi almış olan işletmeler için geçerlidir.